marți, 3 ianuarie 2017

Petrolul ca miza strategica in Orientul Mijlociu in perioada interbelica

Daca tensiunile in Orientul Mijlociu, care au marcat antichitatea si evul mediu, erau de natura religioasa si militara, incepand cu zorii secolului XX, cauza razboaielor a devenit petrolul. 


Primul camp petrolifer a fost descoperit de catre britanici, in Persia, care a devenit singurul stat producator de titei, pana in 1930. Pentru Imperiul Britanic, Compania Petroliera Anglo-Persana si Canalul de Suez, reprezentau primele doua obiective strategice. 


In ajunul Primului Razboi Mondial, guvernul turc aproba infiintarea unei companii mixte alaturi de britanici, germani si olandezi. Astfel Turkish Petroleum Company, alaturi de Compania Petroliera Anglo-Persana, Royal Dutch Shell si Deutsche Bank au concesionat un camp petrolifer in nordul Mesopotamiei. Intrucat erau state industrializate, Franta si SUA au solicitat sa participe la exploatarea campului petrolifer din Irak si asfel, langa companiile mentionate mai sus, s-au asezat: Standard Oil si Mobil din SUA si Compagnie Francaise des Petroles (CFP)


Compania Petroliera Anglo-Persana nu a acordat importanta, initial, campurilor petrolifere din Golf, unde se afla astazi Bahreinul, Kuweitul si Arabia Saudita, din cauza topografiei, care nu le indica britanicilor prezenta unei cantitati de titei care sa justifice exploatarea. Acest fapt a fost speculat de americanii de la Standard Oil care au concesionat zacaminte importante de la emirii din Kuweit si Bahreim. 


Ibn Saud, conducatorul Arabiei Saudite, singurul stat independent alaturi de Yemen, din Orientul Mijlociu a preferat negocierile cu guvernul federal al SUA, in defavoarea britanicilor de la Compania Petroliera Arabo-Persana, invocand ca americanii nu au un trecut colonial, ci dimpotriva si-au castigat independenta fata de Marea Britanie. Insa, celelalate seicate au incheiat acorduri cu britanicii. 


Cantitati mari de petrol au fost descoperite in Arabia Saudita, Kuweit si Qatar cu putin timp inaintea izbucnirii Celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.