joi, 12 ianuarie 2017

1970: inceputul terorismului international

Dupa victoria devastatoare, impotriva armatelor arabe, din 1967, Israelul se afla in control, total pe toate frontierele sale, iar ministrul Apararii, Moshe Dayan tinea sub tirul mitralierelor, provinciile ocupate, Cisiordania si Gaza.


Conform Rezolutiei 242 a Consiliului de Securitate ONU, Israelul ar fi trebuit sa-si retraga trupele din teritoriile palestiniene, insa Tel Aviv-ul a ignorat in permanenta acordurile internationale, intensificandu-si si mai mult controlul asupra populatiei arabe, fapt ce a condus la aparitia organizatiilor de guerilla, care au inceput actiuni ostile impotriva colonistilor evrei.


In paralel, membrii unui qvasi parlament palestinian din exil, au adoptat Carta Nationala a Palestinei care prevedea infiintarea statului independent Palestina, pe teritoriul ocupat de Israel. Proiectiile politice ale acestul Consiliu National Palestinian, din diaspora, sustineau ca "Statutul de cetatean al statului independent Palestina, poate fi acordat arabilor care au trait permanent in Palestina pana in 1947 si  evreilor naturalizati, pana la inceputul invaziei sioniste, care se vor numi palestinieni. " 


In cele doua fasii de pamant, acordate palestinienilor, Cisiordania si Gaza incep sa prinda contur miscarile de rezistenta impotriva sionistilor. In martie 1968, cateva comandouri rebele, coordonate de ofiteri ai armatei iordaniene au  atacat trupele israeliene din provincia Karameh din Valea Iordanului, stationate pentru o misiune de pedepsire a unui grup de arabi care se infilatrau in Iersualim, prin vechiul Cartier Arab si  atacau cu pietre fortele de politie israeliene.


Victoria palestinienilor, ajutati de armata iordaniana, a infuriat la culme Israelul, care a ripostat extrem de dur, amenintand sa destabilizeze Iordania. Regele Hussein, desi dezvolatase o relatie cordiala cu Yasser Arafat, liderul OEP si, intr-o prima faza gazduise trupele de guerilla palestiniene, pe teritoriul iordanian, s-a vazut in dificila situatie de a accepta sugestia Marii Britanii de a nu declansa un razboi cu Israelul si chiar de a incepe imediat operatiunile de expulzare a rebelilor palestinieni.


In septembrie 1970, Frontul Pentru Eliberarea Palestinei a revendicat deturnarea a trei avioane occidentale, pe o pista de aterizare abandonata din Iordania, atragand atentia opiniei publice internationale asupra chestiunii palestiniene. Regele Hussein se vede nevoit sa autorizeze armata sa actioneze impotriva teroristilor. Frustrarea si mai ales deznadejdea palestinienilor expulzati din Iordania au condus la nasterea unei organizatii teroriste revansarde, intitulata Septembrie Negru. 


Prima actiune terorista a organizatiei Septembrie Negru s-a concretizat prin asasinarea premierului iordanian Wasfi al-Tal, considerat vinovat pentru expulzarea trupelor de guerilla. In septembrie 1972, intreaga lume a fost ingrozita de atacul terorist din timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, care a dus al moartea a noua atleti israelieni. Yasser Arafat muta cartierul general al OEP, din Iordania in Liban, la inceputul lui 1972.

Un comentariu:

  1. Israelul ... un stat artificial SI ABUZIV creat de catre S.U.A. . o colonie jidaneasca creata in urma unui genocid a pieilor rosii , pe teritoriul arabilor .

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.